Foto af Evani Vilhelm Lorentzen og familie. Udlånt af familien. © All rights reserved

Find dine rødder!

Har du slægtninge, der har boet i København mellem 1890 og 1923? Så har du gode muligheder for at finde dem i Politiets registerblade. For på den tid fungerede politiet som vore dages Folkeregister. Derfor kan du i registerbladene finde oplysninger om, hvor og hvornår dine københavnske slægtninge er født, hvad de har levet af, hvor de har boet – og måske andet. Prøv selv!

 

Søg i databasen

 

More Info

Svenskere i København – de kom, og de blev

Det hastigt voksende København omkring 1900 tiltrækker ikke kun folk fra resten af det danske rige, men også folk fra udlandet. Svenskerne udgør den største gruppe indvandrere.

 

For de over 1 million registrerede personer i Politiets registerblade er fødestedet en af de kategorier, der er blevet udfyldt. Det betyder, at vi med nogle få klik kan finde ud af, hvor de personer, der bor i København i perioden 1890 til 1923 kommer fra.

 

Et stort antal svenskere strømmer i årene omkring 1900 over Øresund og bosætter sig i København. Så stor er tilstrømningen, at en søgning på fødestedet Sverige i Politiets registerblade må indsnævres til søgning på f.eks. Malmø, der giver 4.197 hits. Ændrer vi en anelse på stavemåden – til Malmö, får vi yderligere 1.713 hits.

 

Vognmagergade Maribo 1937-122x3530

Vognmagergade på den tid, hvor svenske Bengta Petersson bor der med sin familie. Foto: Københavns Museum.

 

Svenske Bengta bliver københavner

En af de svenskere, der kommer til København, er Bengta Petersson (f. 1858). Hun bliver gift med fyrbøder Carl Christian Handberg og får fem børn. Det meste af tiden bor familien i Vognmagergade.

 

Vi kan ikke af registerbladet se, hvornår Bengta Petersson kommer til København. Men et fingerpeg giver husbondprotokollen fra Albrechtsen fæstekontor. Her står, at hun i 1874 – netop fyldt 16 år – bliver ansat som køkkenpige hos restauratør Petersen i Springgade, det nuværende Pilestræde. Så Bengta Petersson er en af de mange unge svenske piger, der søger lykken i den danske hovedstad. 

 

Det bliver dog så som så med lykken. I hvert fald er hjemmet meget fattigt. Den næstyngste datter, Kirstine Alma, beskriver stuen i den lille to-værelses lejlighed i Vognmagergade sådan i sine erindringer:

 

”I den store stue stod en ret bred træseng med halm som underlag og nogle elendige rester af lagner og gamle dyner. … Langs den ene væg i værelset stod en elendig gammel sofa og foran den et lille bord, der som oftest var lagt papir på. Der var et par defekte stole, en af dem havde kun tre ben.”

 

Vognmagergade Maribo 1937-122x3539

En af Vognmagergades snævre baggårde omkring 1900, hvor familien Handberg i flere år bor i baghuset til både nr. 32 og 34. Fotot: Københavns Museum

 

 Modvilje mod svenske indvandrere

 De mange svenske tilflyttere er ikke altid er lige velkomne. De belaster det sociale system og tager jobbet fra danske arbejdere, lyder kritikken.

 

En af dem, der oplever modviljen er Nils Ottoson (1870-1922), der sammen med sin kone Mathilde (f.1868) drager fra Sverige til København, hvor han får arbejde som arbejdsmand.  Hans barnebarn Kai Ottosson fortæller i sine erindringer:


”Svenske indvandrere var ikke særligt velsete dengang, så min farfars og farmors dørnavneplade var fordansket til ”Niels Ottosen”, hvilket irriterede min far så meget, at han i 1924 efter min farfars død forsynede døren med en flot bronceplade fra eget værksted med det korrekte familienavn!” Også på registerbladet er Nils Ottossons navn fordansket.

Nyheder

prov-den-nye-sogningPrøv den nye søgning En ny søgefunktion på Københavns Stadsarkivs hjemmeside gør det muligt at søge en person i Politiets registerblade og de...
adgang-til-politiets-registerbladeAdgang til Politiets registerblade Siden politietsregisterblade.dk har været udsat for hacking. Sitet er renset, men der kan stadig komme advarsler når...

 

 

Seneste nyt fra forum

Hvem er på?

Vi har 1338 gæster og 7 medlemmer online

footer-logo

Københavns Stadsarkiv

Københavns Rådhus, 1599 Kbh.V
Tlf: 33 66 23 70  |  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  |  facebook