Foto af Evani Vilhelm Lorentzen og familie. Udlånt af familien. © All rights reserved

Find dine rødder!

Har du slægtninge, der har boet i København mellem 1890 og 1923? Så har du gode muligheder for at finde dem i Politiets registerblade. For på den tid fungerede politiet som vore dages Folkeregister. Derfor kan du i registerbladene finde oplysninger om, hvor og hvornår dine københavnske slægtninge er født, hvad de har levet af, hvor de har boet – og måske andet. Prøv selv!

 

Søg i databasen

 

More Info

På den forkerte side af loven

Politiets registerblade er ikke et kriminalregister. Men af og til sniger der sig oplysninger ind om en kriminel løbebane.

Fritekstsøger du på straf i Politiets registerblade, får du 104 hits. Det er ikke kun anholdte personer, der fanges under en sådan søgning, men bl.a. også straffedommere og fængselsbetjente på straffeanstalter. Størstedelen af de 104 personer hører dog til den første kategori.

 

1937-122x0045 Bondefanger

Bondefanger med sine to ofre i Café Amerika i Holmensgade, ca. 1912.  Foto: Københavns Museum.

 

Dødsfald i fængsel

En af dem er Adolf Sigfred Brockhusen (1894-1918). Han er født i Fredericia og kommer til København som 19-årig. Her bor han som lejer forskellige steder i byen og ernærer sig som maskinarbejder. Af register­bladet fremgår det, at han efter nogle år havner i Nyborg Statsfængsel, hvor han dør tidligt på året 1918.

 

Det fremgår ikke af registerbladet, hvorfor Brockhusen får en fængselsstraf og om han dør i fængslet. Men der er en henvisning til Politiets Efterretninger, der er politiets interne meddelelsesblad om efterlyste, anholdte og løsladte personer. Den afslører, at han i august 1917 får en dom på 18 måneders forbedringshus for tyveri, som han afsoner i Nyborg Statsfængsel. Her dør så den unge Brockhusen.

 

På kanten af samfundet

På den kendte tatovør Gustav Emil Christian Bechmanns (1873-1941) registerblad er der ingen direkte oplysninger om en kriminel løbebane. Alligevel vækker registerbladet mistanke om en mand med småkriminelle tilbøjeligheder.

 

Bechmann-tatovering

Tatoveringen findes med flere andre i Gustav Emil Christian Bechmann mønsterbog. Han tegnede dem under et af sine fængselsophold. Bogen kan ses på Politihistorisk Museum.

 

Bechmann har tre registerkort. Af det første fremgår, at han ud over at være tatovør og kelner også driver mere lyssky aktiviteter som alfons, spiller og bondefanger.

Bechmann er ikke ene om at blive registreret som bondefanger. Ved en søgning kommer der 20 andre frem med denne tvivlsomme titel, hvoraf to har flere registerblade. Derimod er Bechman den eneste, der dukker op, når der søges på tatovør. På hans sidste registerblad udstedt i januar 1909 er han kun opført under den stillingsbetegnelse.

 

Bechmann er også en mand, der flytter ualmindelig meget rundt i det indre København. Alene i 1894 flytter han 10 gange og i hele perioden fra 1894 til 1923 omkring 70 gange.

 

De skæve titler og mange flytninger øger mistanken om aktiviteter på kanten af loven. Derfor er det oplagt at søge efter ham i Politiets Efterretninger. Og ganske rigtig, der finder vi ham igen – ikke en men flere gange i perioden 1894-1911.

 

Bechman anholdes for røveri, bondefangeri og især for bedrageri. To gange må han 10 dage i fængsel på vand og brød, en enkelt gang får han 8 måneder i forbedringshus for vold.

Vi får også et signalement af manden. Han beskrives som ”godt middelhøj, godt bygget, fyldigt ansigt, mørkt hår, intet skæg, tatoveret på hænderne, velklædt.”

 

I 1923, hvor registerbladene ophører med at blive ført, har Bechmann slået sig ned i Nyhavn 27 som tatovør. Af registerbladenes efterfølgere, folkeregisterkortene fremgår det, at han dør i 1941.

Nyheder

prov-den-nye-sogningPrøv den nye søgning En ny søgefunktion på Københavns Stadsarkivs hjemmeside gør det muligt at søge en person i Politiets registerblade og de...
adgang-til-politiets-registerbladeAdgang til Politiets registerblade Siden politietsregisterblade.dk har været udsat for hacking. Sitet er renset, men der kan stadig komme advarsler når...

 

 

Seneste nyt fra forum

Hvem er på?

Vi har 1321 gæster og 7 medlemmer online

footer-logo

Københavns Stadsarkiv

Københavns Rådhus, 1599 Kbh.V
Tlf: 33 66 23 70  |  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  |  facebook